Mode tips

Denna blogg kommer inte enbart att handla om heminredning och bullbak, oroa dig inte. Utöver att pyssla med inredning och att jobba i trädgården är mode ett av mina större intressen. Vad är då mode? Ja, det beror helt på vem du frågar. Vissa kopplar ordet mode enbart till lyxiga runways i New York, medan andra ser mode som ett sätt att visa vem man är och uttrycka sin personlighet med hjälp av kläder. Det finns dock en rätt stor skillnad i dessa två synsätt. Trender och mode är något tillfälligt, ofta något som snabbt svischar förbi medan stil är något personligt och unikt.

Jag har prenumererat på modemagasin så länge jag kan minnas. Inte nödvändigtvis enbart för klädernas skull utan även för inspiration till nya frisyrer eller sminkningar. Vilket även det i sig, kan betraktas som mode. Jag vill erkänna att jag är betydligt mer försiktig när det kommer till att gå till frisören och våga mig på något nytt, än att våga utvidga min garderob med nya, intressanta plagg och färger.

Ett misstag som många gör är att enbart förknippa mode med märkeskläder. Visst är det kanske den koppling det flesta människor gör i samband med att kläd- och smyckeskonsumtionen växer lavinartat. Förr i tiden skiljde sig budget från lyx väldigt kraftigt, både till utseende och kvalitet, men idag kan du finna en näst intill identisk kappa på H&M som du tidigare såg Kendall Jenner strutta runt i på catwalken. Det mest fantastiska med H&M är dessutom deras fantastiska samarbeten med t.ex Bailman, Versace eller den grymma kollektion som släpptes 2004 i samarbeta med Karl Lagerfeld. Denna typ av koncept gör det möjligt att köpa ”ädelstenar för mynt” så att säga. Priserna är fantastiska och det gäller att vara på hugget då det flesta samarbeten H&M haft har sålt slut inom den första timmen.

Hur vet man vad som är mode? Ordet i sig har betydelse rytm, fason, mått och gräns eller “något som är förenligt med tidens smak och rytm”, det som anses modernt för tiden. I heminredning och arkitektur spelar mode stor roll, inte bara för att göra husen eller lägenheterna mer attraktiva för försäljning, utan för att kunna erbjuda kunden den bästa av kvalitet.

Mitt tips för inspiration för mode och heminredning är att prenumerera. Gärna på flera olika tidningar för att kunna jämföra och lära sig det fantastiska med att mixa och matcha!

2014-05-15-FreePeopleBalletZaida1