Tips i hemmet

Dags att göra nytt i hemmet? Här samlar jag mina bästa tips på hur du enkelt och på ett prisvärt sätt kan göra om ditt hem, utan att anlita hjälp från en inredningsarkitekt. Utan att tveka vill jag först lägga dekorpapper högst upp på listan. Det är ett superenkelt och väldigt billig sätt att få ett tråkigt furubord att likna ett marmorbord för 1000-tals kronor, utbudet av dekorplast är enormt och den är lika enkel att applicera som att få bort. Eller varför inte ändra färg på kaklet i kök eller badrum? Att hitta ett kakel som man trivs med är jätteviktigt, och numer blir det allt vanligare med större kakel och klinker plattor. Jag kan verkligen rekommendera kakel från interkakel.com om jag skulle köpa kakel idag. Deras klinker och kakel är verkligen av bra kvalitet och jag vet att de plattsättarna som jag anlitade också tipsade om dem, just för att de är så mycket lättare att kakla med.

Är du som jag, som får mer tapetlim än själva tapeterna upp på väggarna i försök att göra om hemma? Våga använda målarfärg! Nuförtiden finns det otroligt lätta och nästintill luktfria färger som du med fördel kan använda i ditt hem. Använd alltid golvskyddspapper och glöm inte att tejpa ordentligt runt fönster eller dörrkarmar. Det är lätt att tro att man är stadigare på handen än vad man egentligen är.

Ett annat av mina supertips handlar om att ska vara mycket yta och höjd i ett rum. Hör man sig för med folk är det få personer som bor i ett hem där takhöjden är hög. Självklart är det inte alla som vill klättra på stegar för att byta glödlampor, men detta tips handlar om hur du skapar illusionen av högt i tak. Ljusa färger vet det flesta är A och O för att få något att se större ut. Använd gärna samma färg på väggarna som i taket för att slippa ”avgränsningar” som visar var väggen slutar och taket börjar. Det finns ytterligare ett mycket smart knep om man känner att det är för stort projekt att måla eller tapetsera om hemma och det är att sätta gardinerna i takhöjd! Det gör inte bara att rummet ser större ut, utan även fönsterna har en tendens att se betydligt högre och bredare ut då man tagit bort ”inramningen” som vanliga gardinstänger kan orsaka.

För inte alltför länge sen, när jag renoverade som mest, fick jag tipset av en väninna att anlita en professionell företagsfilmare som, explainer.se för att filma resultatet. I början kändes det en aning överdrivet och att jag lika gärna kunde filma själv, men resultatet var mer än jag kunde förvänta mig och med rätt ljus och vinklar kan man verkligen få rum att se enorma ut. Videon bearbetas fortfarande för tillfället, men jag kommer absolut lägga upp resultatet för er att se.

August 2012 Catalog/Web