Bli den du vill vara

På senare tid har jag blivit mer och mer intresserad av att jobba med mig själv, men även att få människor att tänka mer positivt. Världen över stressar människor bara mer och mer och det är allt ifrån jobb, dagishämtning, kvällskurser och fotbollsträning för barnen som ska hinnas med. Samtidigt ska det tvättas, lagas mat, förbereda väskor eller gymnastikkläder för morgondagen, kanske ska det även diskas eftersom en familjemedlem så gärna ville komma på besök. Vardagen i sig är oftast redan så stressande att vi inte har tid för att stämma av hur vi mår, komma i kontakt med våra känslor, eller rannsaka oss själva. Detta leder oftast till sömnsvårigheter och i slutändan så pass mycket stress att kroppen kan börja säga ifrån.

Jag har besökt, sen mitt intresse för detta vaknade, ett flertal utbildningar och föreläsningar men även workshops för att lära mig att bli det bästa jag kan bli. Inte enbart i arbetslivet och som vän eller förälder, utan hur jag kan ändra mina tankesätt och förflytta energin till saker som är positiva och ger glädje.

 

Women practicing yoga in a class

”Lev i nuet” är ett bra ordspråk att ägna lite tanke åt. Det är inte alltid så lätt som det låter när man ältar det förgångna eller oroar sig inför morgondagen, men det fungerar efter mycket tålamod med sig själv och att verkligen ge sig själv tid. För det tar tid, jag vet. Jag minns att under många år av mitt liv kunde jag knappt haft en positiv tanke. Allt gick ut på att oroa sig. Oroa sig för tandläkarbesöket, oroa sig för inskolning på dagis, oroa sig för att renoveringsprojektet inte kommer bli av. Jag oroade mig för allt.

Sen kom jag till en punkt där jag var tvungen att stanna upp. Jag hade alldeles för många krav och förväntningar att försöka leva upp till och jag var inte lycklig. Det var någon månad efter detta som jag gick på min första stresshanteringskurs.

Det är omöjligt att förändra ett ingrott beteende efter en kväll med stresshantering, men någonting gick upp för mig den kvällen och jag insåg att jag inte vill leva mitt liv i oro och bitterhet. I dag, många samtal och workshops senare, är jag inte ännu i mål men är betydligt närmare den positiva och glada människa jag alltid önskat mig själv vara. Nu kan jag börja söka mig ett jobb som jag kan trivas med. Jag tänker mig att om ett halvår kommer nog vara lagom att vara tillbaka, och då till sommaren.

Nu ska jag ta en kopp te och bara ta det lugnt i soffan lite.